the Blacklist

Blacklist – nytänk eller bara trist?

Vi har de senaste åren följt serien The Blacklist med stort intresse. Serien handlar om FBI-agenten Elisabeth Keen som  helt plötsligt kastas in i underättelsetjänstens innersta kretsar en dag. Skurken som ligger etta på FBI’s most wanted list, Raymond Reddington, dyker helt plöstligt upp och låter sig gripas efter att ha varit på fri fot i över 20 år.

Raymond vill enbart prata med Elizabeth Keen, ingen annan. Det märkliga? Att Keen inte är varken känd inom FBI eller utbildad för att utföra såna förhör. Det som följer framåt är en lång resa mot att lösa gåtan över vilken relation som finns mellan Reddington och Keen.

I de första säsongerna var premissen i varje avsnitt att Reddington gav Elizabeth “Liz” Keen ett case med en bad guy som FBI sedan jagade under avsnittets gång. Så lades varje avsnitt upp. Och till slut blev det väldigt enformigt. Samma sak varje avsnitt. Men i slutet av andra säsongen vände det lite. Helt plötsligt kom Elizabeth Keens förflutna upp till ytan och tittarna kastades in i en katt och råtta-lek mellan FBI och Liz tillsammans med Reddington. De var nämligen på flykt.

I de sista avsnitten av säsong två och de första under säsong tre så lyfte serien. Från att vara en helt okej serie så blev den väldigt bra. Det som gör att The Blacklist sticker ut från alla andra FBI-kriminalserier (det finns som bekant oerhört många) är mysteriet om vem “Liz” egentligen är och varför “Red” är så intresserad av henne. Det är en följetong som hänger med genom hela serien och vi har ännu inte fått ett ordentligt svar. Det är just det mysteriet som gör att den är värd att fortsätta titta på. Utan den detaljen hade The Blacklist bara varit en serie i mängden.

I seriens huvudroller hittar vi James Spader som Raymond Reddington, Megan Boone som Elizabeth Keen. Viktiga biroller innehas av Diego Klattenhoff som agent Donald Ressler, Ryan Eggold som Tom Keen och Harry J. Lennix som chefen Harold Cooper.

Under säsongen två ser vi också svenske Peter Stormare i rollen som säsongens store skurk, Berlin.

Posted in TV-serier.